Drumeții ghidate pe Via Transilvanica în Sibiu, din Sighișoara spre Mediaș

2 până la 6 zile de drumeții ghidate sau ture de bicicletă pe Via Transilvanica

Detaliile drumețiilor

Despre Via Transilvanica


Via Transilvanica este un traseu de drumeții de aproape 1000 de kilometri începând din nordul țării, în Bucovina, traversează Transilvania și se termină în sud, la Dunăre, în Drobeta Turnul Severin. În Sibiu, traversează partea de nord a județului, unind Sighișoara cu Medias și apoi continuând mai departe pe Valea Tarnavelor, până în județul Alba. Traseul poate fi traversat atât pe jos, cât și cu bicicleta sau călare. Este destinat pentru toți iubitorii de natură și drumeții, indiferent de condiția fizică. În județul Sibiu, Via Transilvanica are o lungime de aproape 100 de kilometri și face parte din sectorul numit Tera Saxonum, deoarece traversează zone care erau locuite de sași transilvăneni. Traseul trece prin păduri dense, pajiști, terenuri agricole, drumuri de țară și sate vechi șăsești.

Drumețiile noastre pe Via Transilvanica

Deși nu este foarte dificilă, ruta Via Transilvanica necesită o organizare logistică minuțioasă, legată de transportul bagajelor, acces la surse de apă, masă, cazare și evitarea zonelor cu câini de stână. Aici intervenim noi:
 • Putem aranja transportul bagajelor principale dintr-o locație în alta, astfel încât să cărați cu dvs. un rucsac mic doar pentru o zi.

 • Putem organiza servirea mesei în satele prin care trecem și vă putem rezerva cazarea.

 • putem împărți traseul în funcție de condiția dvs. fizică și de câți kilometri doriți să parcurgeți într-o zi (de obicei între 15 și maximum 30 de kilometri, cu o diferență de altitudine între 300 și 600 de metri)

 • Veți fi însoțit de un ghid de turism, care vă va spune povestea fiecărui loc prin care trecem și poate media interacțiunea cu localnicii

 • De asemenea, vom ști cum să evităm locurile în care ne putem întâlni cu câinii ciobănești, care uneori pot fi agresivi dacă nu știm cum să ne comportăm cu ei.


 • Etape pe Via Transilvanica

  În funcție de timpul disponibil, puteți alege să parcurgeți întreaga secțiune din județul Sibiu sau doar o parte din ea. Mai jos, puteți găsi etapele la care ne-am gândit, etape care pot fi extinse sau scurtate, în funcție de câți kilometri doriți să parcurgeți în fiecare zi.

  Etapa 1: Sighisoara - Mălâncrav (sau Florești)


  Prima etapă a Via Transilvanica din Sibiu începe de fapt în județul Mureș, în Sighișoara. Poate avea aproximativ 30 kilometri și 700 metri diferență de altitudine, dacă decidem șă începem în Sighisoara și să terminăm în Mălâncrav sau alegem varianta mai scurtă, până la Floresti, 20 kilometri, cu 500 metri diferență de altitudine. În ambele variante, avem posibilitatea de a vizita o stână, unde vom putea servi masa.
  Cazare în Florești sau Mălâncrav la una dintre pensiunile aparținând Fundației Prințului Charles - Mihai Eminescu Trust (MET).
  Obiective de vizitat: Castelul Bethlen în Criș, bisericile fortificate din Stejăreni și Mălâncrav, biserica evanghelică din Criș.
  Sate prin care trecem: Stejăreni, Criș, Florești, Mălâncrav
  Traseul parcurge păduri de stejar, pajiști, drumuri de pământ sau asfalt (în sate).


  Etapa 2 : Florești (Mălâncrav) spre Biertan (sau Copșa Mare)
  În a doua etapă a drumețiilor nooastre pe Via Transilvanica din Sibiu vom parcurge distanța dintre Mălâncrav și Biertan. În funcție de locul în care am terminat ziua precedentă, această etapă poate avea câteva versiuni, de lungimi diferite:

  1. Floresti - Biertan. Aceasta este cea mai lungă versiune, acoperind 25 de kilometri, cu o diferență de altitudine de 800 de metri

  2. Floresti - Copsa Mare. 21 de kilometri, 650 metri diferență de altitudine

  3. Mălâncrav - Biertan. 16 kilometri, 600 metri diferență de altitudinee

  Cazare în Copșa Mare sau Biertan la pensiuni private sau aparținând MET
  Obiective de vizitat: bisericile fortificate din Biertan și Copșa Mare
  Sate prin care trecem: Mălâncrav, Nou Săsesc, Copșa Mare, Biertan
  Traseul parcurge păduri de stejar, pajiști, drumuri de pământ sau asfalt (în sate).

  Etapa 3 : Biertan (sau Copșa Mare) spre Richiș
  Aceasta este probabil cea mai ușoară etapă a Via Transilvanica: : 10 kilometri cu 400 metri diferență de altitudine între Biertan și Richis. Sau dacă începem în Copșa Mare, 15 kilometri și 550 metri de urcat
  Cazare în Richis: pensiuni sau camping
  Obiective de vizitatt: bisericile fortificate din Biertan și Richis
  Sate prin care trecem: Biertan and Richis
  Traseul parcurge păduri de stejar și salcâm, pajiști, drumuri de pământ sau asfalt (în sate)

Etapa 4: Richiș spre Mediaș
Ultima etapă a drumeției noastre pe Via Transilvanica în Sibiu: : 20 kilometri cu 450 metri de urcat între Richiș și Mediaș.
Cazare în Mediaș: hoteluri, pensiuni, apartamente de închiriat
Obiective de vizitat: Mediaș, orașul vechi cu biserica fortificată (castelul)
Sate prin care trecem: Richiș
Traseul parcurge păduri de stejar și salcâm, pajiști, drumuri de pământ sau asfalt (în sate).

Rezervă aici:


Scurtă prezentare a satelor

Florești este un mic sat din inima Transilvaniei, la doar câțiva kilometri de Sighișoara. Nu este o atracție turistică în sine, dar farmecul său constă în autenticitatea sa și cadru natural special ce încojoară satul. În sat, puteți vizita biserica evanghelică din secolul al XV-lea. Biserica care a intrat într-un un proces de degradare după ce sașii au părăsit localitatea , fiind restaurat recent de MET, ONG-ul patronat de Prințul Charles. În Florești putem vizita o stână, unde proprietarii ne pot duce într-un tur al fermei și pot pregăti un prânz tradițional cu ingrediente locale.
Situat la distanță egală de Sighișoara, Agnita și Mediaș, Nou Român (Neudorf) a fost fondat de coloniștii săși în secolul al XIII-lea. Sașii au plecat, dar au lăsat în urmă un sat pitoresc, cu arhitectură tradițională care se completează perfect cu decorul natural al dealurilor și pădurilor înconjurătoare.
Mălâncrav apare în documente începând cu secolul al XIV-lea, fiind proprietatea familiei Apafi. În prezent, Mălâncrav are cea mai mare populație săsească din toate fostele sate săsești ale Transilvaniei, aproximativ 150 de persoane rămânând în sat. Biserica fortificată, construită încă din secolul al XIV-lea, se mândrește cu unele dintre cele mai frumoase fresce gotice din Transilvania. O altă atracție a satului este Conacul Apafi, care a fost restaurat de MET, împreună cu câteva case vechi din sat, care sunt deschise pentru turiști. În Mălâncrav, turiștii pot vizita și un atelier de țesut, unde pot afla mai multe despre acest meșteșug tradițional.
Biertan este un adorabil sat săsesc, ascuns într-o vale undeva în podișul Transilvaniei, pe drumul spre Sighișoara de la Sibiu. Listat pe site-ul UNESCO, împreună cu impunătoarea biserică fortificată, Biertan este un sat colorat, care a păstrat neatinsă arhitectura tradițională. Atracția principală este biserica fortificată, fostul sediu al episcopului luteran din Transilvania, un foarte bun exemplu de arhitectura religioasă amestecată cu elemente militare. Biertan este pe calea câtorva trasee de ciclism șidrumeții, astfel încât pentru iubitorii de activități în aer liber, există multe posibilități de plimbări în jurul satului.
Copsa Mare este una dintre zecile de sate pitorești ascunse prin colinele Transilvaniei. Situat la doar câțiva kilometri de vecinul său mai cunoscut - Biertan, Copșa Mare impresionează prin autenticitatea sa. Nu veți găsi acolo autobuze turistice, pensiuni sau magazine de suveniruri. Copsa Mare este un exemplu excelent al satului românesc profund, unde viața curge în ritmul său, așa cum a fost cu secole în urmă. Fost sat săsesc, înconjurat de păduri, Copsa Mare bucură privirea a vizitatorului cu decorul bucolic al caselor tradiționale și peisajul natural transilvănean.
Richiș, de asemenea un fost sat săsesc, a devenit o destinație pentru oamenii din toată Europa, care au fost fermecați de liniștea pe care satul o oferă. Deci, poate fi numit un sat internațional datorită noilor proprietari care au transformat vechile case săsești în pensiuni confortabile sau campinguri pentru turiști. Richis este situat la mică distanță de Biertan, într-o vale cu pante acoperite de viță de vie. De fapt, în Richis, există o podgorie mică, iar turiștii se pot bucura de o degustare de vinuri din soiuri locale de struguri. Deși mai puțin cunoscută, biserica fortificată din sat ascunde multe mistere: dacă alegeți să o vizitați, cautați gaurile mici de pe portalul gotic de la intrare sau figurile umane ascunse prin decorațiunile capitelurilor. Ghidul bisericii vă va putea oferi mai multe detalii.

Ne vom plimba în jur de 4 până la 8 ore pe zi, inclusiv pauze.
Din mai până în octombrie. Unele dintre trasee se pot face și iarna, dar trebuie să vedem exact cum va fi vremea pentru acel moment specific.
Depinde de numărul de zile petrecute împreună și de numărul de oaspeți în grup. Pentru o ofertă personalizată, vă rugăm să ne contactați.
Aceste drumeții poate face parte dintr-o călătorie mai lungă în România sau Transilvania. Pentru mai multe opțiuni, vă rugăm să ne contactați. .
Ghidaj, transport și transfer de bagaje. De asemenea, putem oferi un pachet complet, inclusiv cazare și masă.
Asigurări de călătorie și alte cheltuieli de călătorie nemenționate aici.
Moderată. Va trebui să parcurgem în jur de 10 până la 25 de kilometri pe zi, pe teren neuniform, cu o diferență de altitudine cuprinsă între 400 și 650 de metri.
Specific pentru drumeții. Încălțăminte corespunzătoare, pantaloni și cămăși confortabile. Veți avea nevoie de o pălărie și o haină de ploaie. Sunt necesare și bastoane de drumeție.

©2013 - 2021 Sibiu Tour Guide | Oak Tree Travel | Romania Guided Tours