Drumeții în Munții Făgăraș Drumeții în Munții Cindrel Drumeții în Munții Lotrului

Ghid montan din Sibiu

Drumeții montane ghidate în munții de lângă Sibiu

Despre experiența mea montană

Cutreier munții de când mă știu, sunt ghid de turism de 10 ani și recent am devenit și ghid montan. Urc pe munte aproape în fiecare săptămână, fie să descopăr trasee noi, fie să mă bucur de natură pe potecile mele preferate. Sunt de părere că o drumeție montană este o modalitate de a ne conecta cu natura, respectând muntele, în condiții de risc minim, și în același timp menținându-ne sănătoși, atât la minte, cât și la trup.

Despre gradul de dificultate

Putem organiza excursii montane pentru orice iubitor de natură, indiferent de experiență. Cunoaștem trasee de diferite grade de dificultate, pentru drumeții montane ușoare, recomandate copiilor sau adulților fără experiență pe munte, dar și trasee mai lungi și cu diferență de altitudine peste 1000m, pentru ture de anduranță, care ne vor solicita fizic și ne vor recompensa sufletește.

Măsuri de siguranță

Grija noastră principală este să vă oferim o experință agreabilă în munți, în condiții de maximă siguranță. Astfel, punem mare preț pe următoarele detalii:

 • Alegem un traseu adaptat la condiția fizică și experiența fiecăruia pe munte. Înainte de fiecare tură, organizăm un minim interviu cu turiștii nostri, pentru a le explica ce presupune traseul și pentru a ne da seama de nivelul fiecăruia

 • Scopul nostru nu este de a atinge un vârf sau a bate un record mondial. Dorim ca fiecare turist să se bucure de munte și să se întoarcă în siguranță de pe munte

 • Traseele pe care vi le propunem au fost încercate în prealabil de noi. Nu mergem pe poteci unde noi nu am mai fost înainte

 • Știm cum să ne ferim de animalele sălbatice sau cum să abordăm întâlnirile cu câinii de la stână. Nu plecăm niciodată în tură fără spray de urs sau dispozitive sonore de îndepărtare a animalelor

 • Adaptăm traseul în funcție de condițiile meteo. Dacă prognoza nu este favorabilă, alegem alt traseu unde prognoza meteo permite realizarea în siguranță a turei montane sau amânăm tura.

 • Acordăm mare importanță echipamentului pe munte. Nu primim în turele noastre turiști care nu sunt echipați corespunzător.

 • Echipament minim obligatoriu pentru turele de vară:

  • Ghete de drumeție ce acoperă glezna, preferat impermeabile. Vremea la munte e schimbatoare, iar ploaia poate apărea din senin.
  • Pelerină de ploaie sau jacheta impermeabilă.
  • Pălărie, șapcă, sau buff pentru a feri capul de razele soarelui
  • Bețe de drumeție, pentru a vă ajuta la urcarea și coborârea pe potecă
  • Un rucsac de o zi (20-30 l)
  • Tricou sau bluză de corp din material sintetic sau din lână merinos
  • Bluză tip polar și/sau bluză de vânt

  Echipament minim obligatoriu pentru turele de iarnă:

  • Ghete de iarnă impermeabile
  • Parazăpezi
  • Gheruțe sau colțari
  • Căciulă sau buff
  • Mănuși
  • Bețe de drumeție, pentru a vă ajuta la urcarea și coborârea pe potecă
  • Un rucsac de o zi (20-30 litri)
  • Tricou sau bluză de-corp din material sintetic sau din lână merinos
  • Bluză tip polar
  • Jachetă de drumeție de iarnă (atenție, nu jachetă de ski sau haine groase
  • Pantaloni de drumeție de iarnă
  Rezervă aici:


Drumeții montane în munții Făgăraș cu plecare din Sibiu

Munții Făgăraș sunt cei mai înalți și cei mai spectaculoși munți ai României. Drumețiile montante care se pot organiza sunt fie pe trasee de acces pe creastă, fie pe trasee de creastă. Traseele de creastă le recomandăm turiștilor experimentați, cu o bună condiție fizică, în timp ce anumite trasee de acces către creastă, până la nivelul cabanelor, pot fi realizate și de turiștii începători. Iarna, traseele de creastă sunt închise, dar putem urca pe Făgăraș în siguranță pe traseele de acces în creastă, până la nivelul cabanelor.


1. Drumeție în jurul lacului Bâlea

Traseul pornește de lânga lacul Bâlea, de la 2000 m altitudine. Urcă abrupt către șaua Caprei, de unde se deschide o priveliște superbă asupra Transfăgărășanului, lacului Bâlea, lacului Capra și creasta Făgărașului. Avem 2 variante de traseu, unul în stânga către vârful Vănătarea lui Buteanu (2507 m) sau în stânga, către vf. Iezerul Caprei (2417 m), de unde putem continua către șaua Paltinul, pentru a coborî la Bălea prin curmătura Balea.
Dificultate traseu: medie. Traseul presupune o urcare susținută pe pantă abruptă, cu diferențe de nivel mari (în jur de 500 m), pe distante scurte. Album foto


2. Drumeție de la Bâlea Cascadă la Bâlea Lac

Traseul începe din zona stației de telecabină de la aproximativ 1200 m și urcă prin pădurea de conifere, trecând pe lângă Cascada Balea pe măsură ce Transfăgărășanul șerpuiește pe partea opusă a văii. Apoi, traseul ne duce prin prin caldarea Bâlii, peste pășunile alpine și jnepeniș, la câteva zeci de metri deasupra drumului Transfăgărășan. Lângă lacul Balea, traseul se intersectează cu drumul pe care îl traversează de mai multe ori. De la lacul Bâlea, ne vom întoarce la Bâlea Cascadă cu telecabina.
Dificultate traseu: medie. Traseul presupune o diferență de nivel de peste 800 m și o lungime de aproximativ 6 km. Album foto


3. Drumeție pe vârful Negoiu

Sunt 2 variante de traseu pe care le propunem: primul, traseul de creastă, ce pornește de la lacul Bâlea, urcă în curmătura Bâlei, continua pe creastă pe lângă vf. Lăițel (2391 m), pentru a ajunge la lacul Câlțun. De acolo se traversează pe partea sudica a crestei prin strunga Doamnei, pentru a ajunge într-un final pe vârful Negoiu (2535 m). Retur pe același traseu. Distanță totală, dus-întors: 13 km, în jur de 1600 m diferență de nivel.
A doua variană pornește de pe drumul forestier din Porumbacul de Sus (950 m), urcă pe potecă până la Cabana Negoiu (1530 m), de unde continuă prin Câldarea Sărății, către creastă, pe la Acele Clopatrei. Ajunși în șaua Cleopatrei, continuăm poteca de creastă până la vârful Negoiu. Retur pe același traseu. Distanță totală, dus-întors: 18 km, în jur de 1600 m diferență de nivel.
Dificultate traseu: medie spre dificil. Recomandat turiștilor cu experiență, cu o bună condiție fizică. Album foto


4. Drumeție pe vârful Suru, pe valea Moașei

Traseul pornește din Sebeșul de Sus, dar pentru a scurta din traseu, se lasă mașina la capătul drumului forestier de pe valea Moașei (880 m). De acolo se pornște pe poteca care traversează de câteva ori râul Moașei, se face o abatere scurtă pentru a vedea cascadele, apoi se urcă abrupt prin pădure până la cabana Suru. De la cabană, se continuă traseul până spre creastă, si de acolo până pe vărful Suru (2281 m).
Iarna este recomandat traseul până la Cabana Suru, ce pornește din Sebeșu de Sus, pe muchea Moașei.
Dificultate traseu: medie spre dificil. Recomandat turiștilor cu experiență, cu o bună condiție fizică. Lungime traseu, dus-întors, 12 km, diferență de nivel: 1400 m. Album foto


5. Drumeție pe vârful Scara, pe la Cabana Bărcaciu

Traseul pornește de la cabana Poiana Neamțului, poteca urcând prin pădure până la Cabana Bărcaciu. De acolo, se ajunge prin afiniș în golul alpin, pe Muchia Scărișoarei de unde se deschide o priveliște superbă catre varful Negoiu sau Budislavu. Dacă nu sunteți obosiți, se poate continua către creastă, prin Șaua Puha, de unde se poate urca, către dreapta, pe Vârful Scărișoara și vf. Scara.
Dificultate traseu: medie spre dificil. Recomandat turiștilor cu experiență, cu o bună condiție fizică. Lungime traseu, dus-întors, 20 km, diferență de nivel: 1700 m. (pâna la vf. Scara). Album foto


Drumeții montane în munții Cindrel cu plecare din Sibiu

Munții Cindrel nu sunt la fel de înalți ca Făgărașul, cu doar 3 vârfuri peste 2000 de metri. Denumirea grupului montan provine de la Vârful Cindrel, 2244 m, dar pentru că sunt situate în apropierea Sibiului, sunt numiți și Munții Sibiu sau Cibinului. Nu au creste stâncoase, fiind în mare parte acoperiți de păduri și pajiști alpine. Vârfurile sunt aproape plate și versanții mai puțin înclinați decât cei din Făgăraș. Datorită suprafeței întinse de pajiști alpine, în Cindrel putem găsi multe stâne și câteva cătune de păstori, locuite doar vara.
Unele trasee de drumeție întâlesc stâne, unde putem intermedia un ospăț specific ciobănesc cu bulz sau degustare de brânză.
Traseele de drumeții sunt de dificultate medie sau ușoară și pot fi încercate de iubitorii de munte mai puțin experimentați. Stațiunea montană Paltinis, situată la 32 km de Sibiu, la o altitudine de 1432 m, este o destinație bună pentru iubitorii de schi dar și puntul de plecare a numeroase trasee montane.


1. Drumeție pe vf. Cindrel

Vă propunem 2 variante de traseu. Prima variantă pornește din Păltiniș, urcă prin Poiana Gaujoara și întâlnește traseul magistral al Munților Cindrel. Se continuă pe acesta, prin vf. Rozdești (1951 m), șaua Niculești și Șaua Cânaia, pe la o altitudine medie de 1900 m. Se ajunge în șaua Cindrel (2125 m), de unde se pot vedea Iezerele Cindrelului. Din șa, până pe vărf se mai urcă aproximativ 100 m. Retur pe același traseu. Deși este un traseu ușor din punct de vedere tehnic, fără cățărări sau zone expuse, din cauza lungimii (aprox. 30 km dus-întors) este recomandat turiștilor cu o bună condiție fizică, fiind un traseu de anduranță. Este un traseu spectaculos în iunie, când înflorește bujorul de munte.

Al doilea traseu pe care îl propunem este mai scurt, deoarece se parcurge cu mașina o lungă bucată de drum forestier, până la poalele Cindrelului. Din locul unde parcăm, se pornește pe potecă până la Iezerele Cindrelului, iar de acolo se urcă pe vârf. Dificultate traseu: Este un traseu de dificultate medie spre ușoară, dar care presupune porțiuni de urcare abruptă, care ne vor crește pulsul. Distanță totală, dus-întors, aproximativ 11 km, diferență de nivel, 800 m. Album foto


2. Drumeție din Păltiniș, spre vârful Bătrâna

Este un traseu mediu spre ușor, care poate fi parcurs de aproape orice iubitor de munte. Se pornește din Păltiniș, se parcurge o porțiune prin pădurea de conifere, de unde se ajunge în Poiana Găujoara. Urmează o porțiune cu urcare susținută, se trece pe lângă o stână și după aproximativ o oră se ajunge în șaua Bătrâna (1850 m). Din șa se deschide o superbă panoramă asupra munților Făgăraș, Lotrului și vf. Cindrel. Din acest punct avem varianta de a ne întoarce prin Poiana Gaujoara urcând vf. Bătrâna (aprox. 1900 m), sau urmând drumul care duce înapoi la Paltiniș, ce trece pe lângă cantonul Muncel. Tot din șaua Bătrâna se poate urca pe vf. Surdu (aprox. 1950 m), aflat în apropiere. Dificultate traseu: medie spre spre ușor. Distanță aprox. 12 km cu diferență de nivel de 600 m. Album foto


3. Drumeție spre vf. Fraga, din Rășinariul lui Cioran

Este un traseu ușor, dar care oferă accesul către panorame spectaculoase cu Munții Făgăraș, Cindrel sau orașele Sibiu și Cisnădie. Traseul pornește din Rășinari, urcă pe Coasta Boacii, evocată de Emil Cioran în memoriile sale, traversează pădurea de pini, ajungând în zona pajiștilor. De aici se urcă ușor spre vf. Fraga, de unde vom fi recompensați cu priveliști superbe cu munți, colibe sau satele din împrejur. Se poate continua traseul ce coboară pe Valea Caselor, sau ne putem întoarce pe același traseu în Rășinari. Dificultate traseu: medie spre spre ușor. Distanță aprox. 8 km cu diferență de nivel de 600 m (varianta cu întoarcere pe același traseu). Album foto


4. Drumeție în Râu Sadului printre colibele păstorilor

Sunt mai multe variante de traseu, toate pornind din comuna Râu Sadului. Se urcă abrupt până pe culme, unde ne intersectăm cu traseul magistral al Munților Cindrel, iar coborârea se face pe una din muchiile secundare ce coboară aproape perpendicular pe Valea Sadului. Specific zonei este densitatea mare de colibe ciobănești unde urcă vara păstorii din sat, fie cu oile, fie pentru a lucra fânul. În Râul Sadului avem posibilitatea de a ne opri la una din colibe pentru o gustare cu produse de la stână.
Dificultate traseu: medie. Distanță aprox. 10 km cu diferență de nivel de 800 m. Traseul presupune parcurgerea de poteci abrupte, atât la urcare cât și la coborâre. Mai jos puteți vedea un filmuleț din una din drumețiile noastre la Râu Sadului:

Album foto

5. Drumeție din Sibiel, la cetatea Salgo si colibele din Poiana Godea

Traseul pornește de la ultima casă din Sibiel, pe valea Pârâului Sibiel. Cotește repede spre stânga, de unde începe o urcare vârtoasă prin pădurea de fag. Înainte de a ieși din pădure, cotim stanga pentru a vizita ruinele misterioase ale cetății Salgo. Ne întoarcem pe poteca principală și ajungem în poiana, de unde ni se deschide o panoramă superbă asupra Munților Făgăraș și Cindrel. Cotim printre colibe și mesteceni si după aproximativ o oră de mers, coborâm spre valea Pârâului Sibiel, pe lângă schitul Sibiel. Ne întoarcem în buclă pe valea pârâului, până la punctul de plecare.
Dificultate traseu: medie. Distanță aprox. 13 km cu diferență de nivel de 900 m. Album foto


6. Drumeții din Gura Râului

Din Gura Râului vă propunem 2 variante de drumeții. Prima pornește din coada lacului de acumulare de la Gura Râului, urcă pe în zig-zag în zona de colibe păstorești și apoi coboară pe culme, pe deasupra lacului de acumulare. Ne vom bucura de peisaje superbe, cu colibe, turme de oi, panorame asupra Munților Făgăraș și Cindrel sau asupra lacului de la Gura Râului. Traseul parcurge un relief variat, atât locuri de pășunat, dar și păduri de pin sau vegetație deasă. În partea finală, trece pe lângă un monument al naturii, Chiatra Gurguiată, ce oferă o panoramă deosebită asupra centrului comunei.
Dificultate traseu: medie. Distanță aprox. 17 km cu diferență de nivel de 800 m.
A doua variantă de traseu pornește de pe valea Mărăjdiei, urcă pe vale, pe lângă apa Marajdiei, până ajunge pe platoul Vălare, aproape de Păltiniș, de unde ni se deschide o panoramă superbă asupra culmilor din împrejurimi. Din acest punct, coborâm pe un drum vechi de caruțe, de unde ne abatem puțin, pentru a ajunge la Chiatra Lupoaicei, un ansamblu de stânci cocoțate pe unul din versanții abrupți ai Mărăjdiei. Revenim la drumul de căruțe, pe unde ajungem în sat, nu înainte de a ne bucura de alte priveliști superbe asupra localităților de la poalele muntelui sau asupra lacului de la Gura Râului.
Dificultate traseu: medie. Distanță aprox. 13 km cu diferență de nivel de 600 m. Album foto


7. Drumeție cu priveliști de pe Măgura Cisnadiei

Traseul pornește de lângă cetatea Cisnădioara, pe care o ocolim prin dreapta. Urcăm susținut prin pădure pentru câteva ore, pentru a ajunge pe vârful Măgura (1304 m). Deși nu foarte înalt, de pe vârf se deschide o panoramă de neegalat la 360 de grade. Spre est putem vedea Podișului Transilvaniei cu valea Hârtibaciului și Valea Oltului, apoi Munții Făgăraș, în totalitea lor. Spre sud, foarte aproape se văd crestele domoale ale munților Lotrului, iar spre vest, Valea Sadului si Munții Cindrel.
Dificultate traseu: medie. Distanță aprox. 13 km cu diferență de nivel de 1000 m. Album foto


Drumeții montane în munții Lotrului cu plecare din Sibiu

Munții Lotrului se află la sud de Munții Cindrel, având o formă alungită pe direcția est-vest, cu 2 creste principale care converg spre vest. Pe teritoriul județului Sibiu se află creasta nordică, separată de munții Cindrel de valea Sadului și valea Frumoasei. Între cele 2 văi, legătura se face cu munții Cindrel prin șaua Steflesti, care leagă Vârful Cindrel de Vârful Steflesti, cel mai înalt din Munții Lotrului, cu cei 2242 m. Munții Lotrului se seamănă cu munții Cindrel, crestele montane fiind acoperite de pajiștii alpine, la care se poate ajunge urcând pantele abrupte acoperite de pădure.


1. Drumeție pe vârful Prejba din Valea Sadului

Este un traseu montan relativ ușor, datorită drumului asfaltat care urcă până la aproximativ 800 m, scutind practic 2 ore de mers. Din locul unde lăsăm mașina continuăm pe un drum de explotare forestieră pe care-l părăsim după aproape o oră. Continuăm urcare pe potecă, până ieșim din pădure și ajungem la zona de pășunat. Cotim spre stânga, pe lângă câteva colibe, și urmăm poteca care urcă spre vf. Prejba (1744 m). După aproximativ 2 ore ajungem pe vârf, de unde avem posibilitaatea de a ne întoarce pe traseul de creastă, pentru atinge și vf. Muma, vecin al Prjbei înspre est.
Dificultate traseu: medie. Distanță aproximativă 14 km, diferență de nivel 900 m. Album fotoÎntre 4 și 12 ore, în funcție de traseul ales
Tot timpul anului. Traseele de creastă din Făgăraș sunt închise iarna.
Depinde de numărul de oaspeți în grup. Pentru o ofertă personalizată, vă rugăm să ne contactați.
Aceste drumeții poate face parte dintr-o călătorie mai lungă în România sau Transilvania. Pentru mai multe opțiuni, vă rugăm să ne contactați. .
Ghidaj și transport din Sibiu
Echipament, mâncare
Această excursie se adresează persoanelor cu o condiție fizică cel puțin medie. Vom urca pe poteci de munte, vom asuda și ne ve crește ritmul cardiac. Vă rugăm să ne anunțați dinainte dacă suferiți de afecțiuni care vă impiedică să efectuați activitate fizică intensă.
Specific pentru drumeții. Înainte de drumeție, vi se va specifica echipamentul minim obligatoriu fără de care nu puteți fi primit în tură.

©2013 - 2021 Sibiu Tour Guide | Oak Tree Travel